Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bárna község Nógrád megye Észak-keleti részén, Heves és B.A.Z. megye határán elterülő kis község. Mikszáth megénekelte "Görbeország" középpontja lehetne a hegyi falu, ahová valóságos zöld alagúton lehet bemenni. Bárnát körülfogják a hegyek, erdők, melyek még a bevezető útját is hosszan elfedik. Természetvédelmi területe a Szérkő, Nagykő, Kiskő és a Szilváskő csúcsok által határolt völgyben fekszik. A Nagykő a környék legmagasabb és legnagyobb tömegű bazaltkúpja (510 m.), ahonnan a falun áthaladó Kohász-kéktúra útvonal mentén eljuthatunk a bazaltzuhatagáról híres Szilváskőre (625 m.). A csúcsokról nagyszerű kilátás nyílik a Cserhát, a Mátra- a Bükk vonulataira, az Alacsony és Magas Tátrára. A községet körülvevő dombok, erdők, rendkívül gazdag élővilággal rendelkeznek. Számos - Közép Európában is ritkán előforduló -növény- és állatfaj megtalálható.(Fekete kökörcsin, csellőpók, császármadár, holló) Bárna a vizek, patakok faluja is. Majdminden utcára jut belőle egy-egy, és körben a hegyekből az utánpótlás állandó. Bárna éghajlatának fő arculatában a Cserhát alacsony hegységi jellege, illetve a tengerszint feletti magasság különbségek játszanak további meghatározó szerepet. Az évi középhőmérséklet 9 C, a csapadék mennyiség 650-700 mm/év. Az első fagyos nap gyakran október 10-15 között beköszönt. A havazás évente 20-30 nap, a hótakarásos napok száma 70- nap évi átlagban.

 


A legkorábbi írásos adat, amely a település kapcsán egy erdőre vonatkozik, 1405-ből való. A helység néveredetének kutatói a "sötét" értelemben használt "barna" melléknév helynevesülését tarják a legvalószínűbbnek. Némelyek a Barna, Barnabás személynévből eredeztetik a falu nevét. A Fényes Elek által szerkesztett Magyarország Geographiai szótára című 1851-ben kiadott munkában még "Barna" néven található meg a község, amely akkor 532 lakost számlált. A lakosság száma a salgótarjáni iparmedence fejlődésével párhuzamosan, a II. világháborút követően ugrásszerűen megnőtt és elérte az 1400 főt, majd a szénbányászat visszafejlesztése és a közeli megyeszékhely ipari üzemeinek leépítése után esett vissza a jelenlegi szintre. 1548-ban a Feledi család birtokaként számontartott települést a XVI. század második felében a török elpusztítja. Az 1715. évi összeírásban azonban már nemesközségként szerepel. 1720-ban a jobbágyközségek közé sorolják. Római katolikus plébániáját 1799-ben alapították, műemlék római katolikus temploma 1809 és 1822 között épült. 1929-től rendelkezik önálló általános iskolával, melyet azóta több alkalommal bővítettek.

 

Nagykő, Bárna

Az 520 méter magas Nagykő a környék legmagasabb és legnagyobb tömegű bazalt kúpja. Talaján változatos sziklanövényzet figyelhető meg. A hegycsúcsról szép kilátás nyílik a Bükk, a Cserhát és a Mátra vonulataira, de az Alacsony- és Magas-Tátrára is.

Kiskő

A 381 m magas hegy a Salgótarján környéki bazaltvidék keleti végvára. Valószínűsíthető, hogy egykoron vár állott rajta. Sziklaalakzatai alatt egy több mint tíz méter hosszú üreg található. A szikla alatti üreg a legenda szerint a törökdúlás idején menedékül szolgált az itt élőknek. A geológiai érdekességű barlang évmilliókkal ezelőtt vulkáni kitörések során, egy nagy gázbuborék maradványaként alakult ki.

Szerk                                    ő1252900409.jpg

A falutól északkeletre található a 457 méter magas Szerkőnek (a helybeliek Szérkőnek mondják) különlegessége, hogy eltérően a környező "kövektől" nem vulkanikus eredetű, hanem homokkő.

Védett terület

A természetvédelmi terület a Nagykő, Kiskő és a Szilváskő csúcsok által határolt völgyben fekszik. Számos növény- és állatritkaság (fekete kökörcsin, csellőpók, császármadár, holló) megtalálható itt.

Római katolikus templom (Nagyboldogasszony)

A római katolikus plébániát 1799-ben alapították a műemlék jellegű, késő barokk stílusú templom 1809-től 1822-ig épült. A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel. A főoltárán lévő értékes Mária mennybemenetele oltárképet a feltételezések szerint vagy F. A. Maulbertsch vagy Kracker János Lukács festette.                                                                                          Forrás:Wikipédia.                                                                              

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ózd-Uraj

(Uraji Zöld, 2019.04.22 17:25)

Helyesbitést szeretnék tenni, miszerint Bárnán a Kohász-kék turista út halad keresztül. Az Országos Kéktúra ezen a környéken a Mátra csúcsai érintésével halad.

Re: Ózd-Uraj

(Iván, 2019.04.22 19:46)

Köszönöm!Módosítottam.